Swami Satyānanda Saraswatī

Swamiji_web_bioSwami Satyānanda Saraswatī (1955). Nascut a Barcelona. Des de molt jove, mogut per una profunda crida interior, viatja a l’Índia a la recerca d’un mestre que el pugui guiar en el camí cap al reconeixement de la Realitat Suprema.
El 1976 coneix  a Swami Muktananda Paramahamsa, qui l’ inicia en el camí de la meditació, el ioga i l’estudi del dharma hindú, començant així una intensa pràctica espiritual sota la seva tutela.
El 1980 Swami Satyananda rep la iniciació en sannyasa (renunciant de l’orde de Sri Shankara) i el seu nom actual. El seu guru li dóna la responsabilitat de crear un ashram a Barcelona, després a París i finalment de coordinar els centres i ashrams d’Europa.
Al poc temps del mahasamadhi (mort) del seu guru Swami Muktananda, a finals de l’any 1982; Swami Satyananda, amb un intens desig d’introspecció, viatja a l’Índia on roman en soledat i inicia un peregrinatge pels llocs sagrats on coneixerà i conviurà amb grans mahatmes.
S’estableix al sud de l’Índia, als peus de la muntanya d’Arunachala, prop de l’Ashram de Sri Ramana Maharshi. Allí hi resideix més de vint anys portant una intensa pràctica de contemplació, ioga, estudi i meditació. Durant aquest període, Swamiji té la oportunitat de conviure amb deixebles directes de Sri Ramana Maharshi, aprofundint en l’Advaita Vedanta.
Després del seu llarg retir a Arunachala, Swamiji estudia sànscrit a Benarés. Posteriorment, resideix durant sis anys a Sri Gnanananda Niketan, a la petita localitat de Tapovanam (Tamil Nadu), dedicat a la contemplació de les Upanishads i els textos tradicionals de l’Advaita Vedanta, sota la guia de Swami Nityananda Giri.
Actualment Swamiji resideix a Catalunya.
Amb el seu coneixement de la tradició hindú, en especial de la filosofia del ioga, de l’Advaita Vedanta i del Shivaisme de Caixmir, Swami Satyananda imparteix regularment seminaris, retirs i grups de contemplació; estenent així la transmissió del seu llinatge.
El seu ensenyament basat en la mil·lenària tradició iòguica, ens arriba d’una forma pura, viva i directa, de guru a deixeble, tal i com s’ha transmès tradicionalment.
Swamiji ha editat el llibre “Mística medieval hindú” Trotta (2003) i és autor del  llibre “L’hinduisme” Fragmenta (2012); traduït al castellà en una versió ampliada l’any 2014.
D’entre els seus escrits podem destacar vàries introduccions a llibres de Sri Ramana Maharshi com “¿Quién soy yo?”  (J. J. de Olañeta), “La búsqueda del Ser” i “El sabio”  (Grano de Mostaza) entre altres.