Swami Muktananda

Baba_cat_advaitavidyaSwami Muktananda (1908-1982) va néixer en una petita localitat al sud de Mangalore (Karnataka). Als quinze anys tingué un encontre amb Bhagawan Nityananda que va encendre en ell un intens desig d’assolir l’alliberació. Al poc temps abandonà la seva llar a la recerca d’un guru que el guiés en el seu camí. El jove Muktananda visqué uns anys amb Sri Siddharudha Swami, en el seu ashram de Hubli,  on estudià les diferents branques del ioga, el vedanta i el shivaisme, i on rebé la iniciació en sannyasa.
Posteriorment Muktananda peregrinà per tota l’Índia durant més de divuit anys, viatjant sol i amb una gran austeritat. En aquest període conegué a grans mestres dels que va rebre diferents ensenyaments, però cap d’ells satisfeia el genuí anhel del seu cor. Finalment Sri Zipruanna, un mahatma de Maharastra, li indicà que visités a Sri Nityananda a Ganeshpuri, que “allà trobaria el seu tresor”. Així fou com Muktananda reconegué a Bhagawan Nityananda com el seu guru.
Muktananda rebé la iniciació (shaktipata) del seu guru el 1947 i, seguint les seves instruccions, va estar vuit anys retirat prop de Yeola, portant una intensa pràctica de meditació.
El 1956  Bhagawan Nityananda, li indicà que tornés a Ganeshpuri, el seu deixeble havia arribat a la plenitud del coneixement de l’Ésser. Sri Nityananda li va oferir un lloc a Gavdevi, prop de Ganeshpuri i li demanà que residís allà. Swami Muktananda va seguir les indicacions del seu guru i aquell petit lloc fou creixent fins a convertir-se en l’actual ashram Gurudev Siddha Peeth.
Baba Muktananda rebé repetides invitacions per a viatjar a occident i va emprendre tres gires mundials entre 1970 i 1980, despertant l’energia kundalini, per mitjà de shaktipat diksha, en innumerables buscadors.
Fins a l’últim dia de la seva vida va guiar a molts aspirants en el camí de l’alliberació. La seva ensenyança bàsica era: “Honra el teu propi Ser. Adora el teu propi Ser. Medita en el teu propi Ser. Déu viu dins teu com tu mateix”.
Swami Muktananda deixà el cos el 2 d’octubre de 1982. Va deixar darrera seu a dos successors, així com a varis swamis i deixebles que han seguit transmetent les benediccions i ensenyaments d’aquest llinatge arreu del món. Entre els seus deixebles directes trobem a  Swami Satyananda Saraswati.