Bhagavan Nityananda

 
Bhagavan-nityananda-es-advaitavidyaBhagavan Nityananda (1897-1961). Es coneixen pocs detalls de la vida de Bhagavan Nityananda. Va néixer al sud de l’Índia. Des de la infantesa posseïa sorprenents poders. Li agradava la soledat, vagava feliç, moltes vegades nu, absort en la joia suprema. Per a ell l’alegria divina existia a tot arreu.
De jove visqué en una profunda cova a la jungla, a Guruvan, un lloc situat prop de Kanhagad (Karnataka); localitat on posteriorment Sri Nityananda hi creà un ashram.
En la seva presència ocorrien grans miracles. Va alliberar a moltes persones de les seves afliccions, dolor i pobresa. La gent l’estimava i volia estar prop seu.
Nityananda era considerat un avadhuta (aquell que, degut al seu estat de consciència d’absorció en l’Absolut, està més enllà de les normes i codis socials). A vegades estava llargs períodes sense aparèixer i es considera que va viure durant anys en els Himàlaies, fent austeritats.
El 1936 Sri Nityananda va arribar a Ganeshpuri (Maharashtra), on s’establí de forma permanent prop de les aigües termals properes al temple de Sri Bhimeshwar Mahadeva. Allí va passar els últims vint-i-cinc anys de la seva vida. Durant aquest període innumerables devots acudiren a ell, buscant la seva guia i ajuda. Ganeshpuri es convertí en un lloc de peregrinatge.
L’agost de 1961 Sri Nityananda va prendre mahasamadhi (deixà el cos). Més endavant es construí un temple en el seu honor al que acudeixen, encara actualment, un gran número de peregrins i devots per a rebre la seva benedicció.
Sri Nityanada va guiar a molts aspirants (sadhakas) cap al reconeixement de la seva pròpia divinitat, entre ells Swami Janananda, Swami Sadananda, Sri Shaligram Swami i Swami Muktananda qui portà l’ensenyança de Sri Nityananda arreu del món.